Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne bułeczki drożdżowe z białym serem posypane sodką kruszonką. Delikatne i puszyste. Znikają z blachy zanim zdążą całkiem wystygnąć. Zamiast kupować w cukierni zrób je sama w domu. Może ich przygotowanie zajmie Ci chwilkę, ale warto :)
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 71
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 396
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19573
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 71
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 396
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19573
Składniki
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Mąkę przekładamy do miski. Dodajemy zaczyn, sól, miód, jajko oraz stopione i ostudzone masło. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na stolicę i dokładnie wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki. Jeżeli jest za bardzo klejące podsypujemy je mąką. Następnie przekładamy je do obsypanej mąką miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwa razy. Następnie przekładamy go do miski i miksujemy stopniowo dodając kolejne składniki: cukier puder, żółtko jajka, cukier wanilinowy oraz masło - do uzyskania jednolitej masy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się powietrza. Ciasto dzielimy na bułeczki. Waga ciasta na jedną bułeczkę to ok. 60 g. Formujemy kuleczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 30 min.
W bułeczkach robimy miejsce na nadzienie. Bierzemy zwykłą szklankę, spód smarujemy olejem, przykładamy do ciasta i mocno dociskamy, tak aż poczujemy opór blachy. Ciasto w zagłębieniu musi być cienkie, w przeciwnym razie zbytnio urośnie i nadzienie podczas pieczenia wycieknie. Następnie masą serową wypełniamy otwory w bułeczkach do wysokości ciasta. Całe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zagniecioną kruszonką.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 20 min do zarumienienia. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawiamy jeszcze na ok. 5 min. żeby jak najmniej opadł nam ser.