Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser, który może być również posiłkiem. Jest pyszny, pobudzający bo zawiera kawę i ładnie wygląda.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5942
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Do zrobienia deseru użyłam łącznie 2,5szkl. mleka. 1 szklankę mleka wykorzystałam do budyniu kawowego i 1,5 szklanki do masy grysikowej. Z jednej szklanki zimnego mleka odlałam ok. 1/4 szklanki i rozmieszałam w niej mąkę ziemniaczaną. 3/4 szklanki mleka zagotowałam z kawą rozpuszczalną i łyżką cukru kryształu. Gdy kawa się zagotowała, zestawiłam ją z palnika i wymieszałam z mąką rozprowadzoną w mleku. Mieszałam intensywnie aż z kawy zrobił się gęsty budyń. Budyń kawowy postawiłam z powrotem na gazie i doprowadziłam do zagotowania. Odstawiłam na chwilę aby lekko przestygł. Herbatniki pełnoziarniste pokruszyłam na drobne kawałeczki. Zrobiłam to ręcznie, ale można też na przykład utłuc tłuczkiem do kotletów przez bawełnianą ściereczkę. 2 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej cząstki czekolady. Mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła w śmietanie. Do masy czekoladowej wrzuciłam pokruszone herbatniki i wymieszałam. Masę ciasteczkową rozłożyłam po połowie na dno 2 szklanek. Na warstwę ciasteczkową wyłożyłam, również po połowie budyń kawowy. 1,5 szklanki mleka zagotowałam z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypałam kaszę manną i mieszając dość często, gotowałam kaszę do zgęstnienia. Kaszę przełożyłam do szklanek na warstwę budyniu. Deser wystudziłam, a następnie schłodziłam w lodówce. Ale tak jak pisałam na wstępie, deser można serwować również na ciepło od razu po przygotowaniu.