Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrynowa puszysta tarta piankowa"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzeg okrągłej formy posmarowanej wcześniej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st.
Krem: cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z jajkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryn. Dolej śmietanę. Ubij na piankę. Krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Piecz ok. 40 minut w 200°C. W połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową. Udekoruj plasterkami cytryny i stopioną polewą.Źródło: Naj