Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie bułeczek cynamonowych i drożdżówek ze śliwkami. Są przepyszne przez kilka dni, ale kuszą jeszcze ciepłe i znikają w szybkim tempie. :D
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 168
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 123
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 40
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2728
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 168
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 123
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Do mleka wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić, aby drożdże zaczęły pracować. Do mąki dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, resztę cukru i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Najlepiej zacząć mikserem, bo ciasto jest nieco rzadkie, potem można pomóc sobie rękami i nie dosypywać mąki, ciasto po ok. 10 minutach przestanie kleić się do dłoni, ale nadal będzie miękkie. Odstawić do wyrośnięcia (w ciepłe dni wystarczy 30 minut). Składniki na kruszonkę rozetrzeć i włożyć do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Wymieszać cukier z cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem cynamonowym, wyłożyć śliwki. Zawinąć w rulon i pokroić na 15 ślimaków (lub 12 dużych ślimaków). Ułożyć w dużej blaszce, posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką. Piec 25-30 minut w 180°C.