Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśne ciasto dla smakoszy rabarbaru.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 68
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 68
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Składniki
Pokrojony rabarbar zagotować z sokiem pomarańczowym, ze 150g. cukru i cukrem waniliowym.Po ok. 5 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować i odstawić.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 100 ml. ciepłego mleka i łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /ok.20 min./.
Dodać cukier waniliowy, 50g. cukru, jajko, posiekane masło, 100 g. startego marcepanu i szczyptę soli. Wyrobić ciasto dokładnie na jednolitą, gładką masę.Odstawić na ok.50 minut
Następnie z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałą startą masą marcepanową. Białka ubić na sztywno i połączyć z marcepanem.
Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej formy 27x27. Na wierzchu ciasta położyć rabarbar i pianę z marcepanem. Piec ok. 40 minut w tem.200 st.C.SMACZNEGO!