Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 103
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1842
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 103
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1842
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Wlej do garnka 3/4 szklanki wody, zagotuj. Następnie dodaj margarynę, gdy się rozpuści, wsyp cukier. Gotuj, mieszając, aż się rozpuszczą i powstanie dość gęsty, tłusty płyn.
Wysyp mleko w proszku i kakao na sitko, przesiej do garnka. Wymieszaj i gotuj chwilkę na małym ogniu. Zdejmij z gazu i odstaw na bok, niech trochę przestygnie.
Herbatniki włóż do torebki foliowej, zawiąż i parę razy przeciągnij wałkiem, by je rozdrobnić. Możesz też wsypać herbatniki do miski i zmiażdżyć drewniana pałką: powinny być mocno pokruszone.
Zmiażdżone herbatniki, płatki migdałowe i rodzynki dodaj do masy, wymieszaj. Skrop rumem, wymieszaj jeszcze raz. Najpierw masa będzie dość rzadka, ale zgęstnieje, gdy ciasteczka nasiąkną płynem.
Masę podziel na pół. Rozłóż arkusz pergaminu, uformuj na nim dwa podłużne kształty – takie jak na zdjęciu. Przyklej łuski z nieobranych migdałów. Schłodź.
<strong>Przepis Joanny Machyni z Gorlic</strong>Źródło: Relaks