Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Plotkujące Zakonnice to jeden z tych wypieków, które mimo ogromnej prostoty wykonania, wprawiają gości w osłupienie. To najzwyklejsza babka marmurkowa z ucieranego ciasta, ale kiedy postawisz ją na stole, ktoś na pewno zada pytanie „jak to jest zrobione?!”. Możesz nie zdradzać sekretu! Albo zdradzić – i tak wszyscy będą pod wrażeniem twoich kulinarnych umiejętności, bo babka jest pyszna, niezależnie od szepczących do siebie sióstr w habitach.
Keksówka o długości 30 cm
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 66
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 66
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Składniki
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym jajku, a na koniec – mleko.
Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj krótko – do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. Mniejszą wymieszaj z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej połowę jasnego ciasta. Wylej na nie ciasto kakaowe, a na wierzch – drugą porcję ciasta bez kakao. Zanurz długi nóż w cieście przy środku jednego z krótkich boków keksówki. Przejedź nim (prawie przy dnie, ale nie dotykając go) wzdłuż formy do drugiego z krótkich boków (przecinając jakby ciasto wzdłuż na pół).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).