Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis z dawnych lat na ciasto z procentami tak zwane pijane. Takie ciasto piekła moja mama, jest to biszkopt przełożony kremem, na którym ułożone są herbatniki nasączone alkoholem i całość pokryta jest polewą czekoladową, coś przepysznego, serdecznie polecam :-)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 129
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2042
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 129
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2042
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 722
Składniki
1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szklankę cukru, paczkę cukru waniliowego i szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy do połączenia składników na najwolniejszych obrotach. 2. Blachę (33cm x 22cm mierząc od spodu) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 175 stopni C przez ok. 35-40 minut, z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy w formie, następnie usuwamy papier i przekładamy z powrotem do foremki, ale dnem do góry, by była równa powierzchnia. 3. I teraz ważna rzecz - kolejność czynności. Najpierw przygotowujemy polewę, by nam na czas przestygła. W rondelku umieszczamy 100 g masła, 5 łyżek cukru, półtorej łyżki kakao i podgrzewamy, ewentualnie dolewamy trochę mleka. Gdy składniki się połączą, odstawiamy polewę do wystudzenia. Studząc powinna zgęstnieć, jeśli nie zacznie gęstnieć (co się czasem zdarza ze względną na niską jakość masła), można zagęścić polewę cukrem pudrem. 4. Przygotowujemy krem: schłodzoną śmietankę wlewamy do miski + półtorej łyżki cukru i ubijamy, gdy zacznie już gęstnieć, wtedy dodajemy po łyżce serka mascarpone i dalej miksujemy. 5. Następnie kremem smarujemy biszkopt. 6. Na tym etapie polewa czekoladowa powinna być już wystudzona. Do miseczki wlewamy wódkę i wkładamy do niej herbatniki. Nasączone alkoholem herbatniki wykładamy na krem. Spieszymy się, bo alkohol szybko paruje. 7. Następnie pokrywamy herbatniki polewą czekoladową. 8. Dekorujemy kolorowymi cukiereczkami i chowamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :-)