Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto miodowo-karmelowe"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 86
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 414
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 160
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 86
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 414
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19579
Składniki
Do zwilżonego wodą garnka wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Następnie wlej miód i mieszając podgrzewaj ok. 3 min. Do gorącej masy dodaj masło lub margarynę. Podgrzewaj wciąż mieszając, aż tłuszcz się roztopi i wszystkie dokładnie się połączą. Wystudź.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj. Do naczynia wbij jajka, zmiksuj. Nie przerywając miksowania wlej wystudzoną masę miodowo-maślaną. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp mąkę wraz z proszkiem oraz orzechy. Miksuj tak długo, aż wszystkie dokładnie się połączą.
Foremkę posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Rada: Ciasto możesz udekorować lukrem miodowym. Do 1 szklanki cukru pudru dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżkę miodu oraz 2-3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj, by nie było grudek.
80 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie