Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto nigdy u nas nie zalega . Błyskawicznie znika ze stołu.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 30
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 29
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 27
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 46
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 30
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 29
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 27
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 46
Składniki
Całe jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i kakao. Na końcu wlać gorącą wodę. Wylać do formy o wymiarach 25/36 cm. Piec 30 minut w tem. 175 stopni. Zimny biszkopt można nasączyć amaretto i posmarować np galaretką z pigwy. Ale nie jest to konieczne.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W jednej szklance zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy. Ugotować budyń. Landrynki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu aż się rozpuszczą. Połączyć z gorącym budyniem i syropem miętowym. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na "puch" i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Jeśli krem jest za rzadki, można dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozmieszanej w odrobinie wody. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć nasączone w gorzkiej mocnej kawie ciastka .
Galaretki rozmieszać z gorącą wodą. Przestudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, na koniec wlewać powoli galaretkę. Wylać na krem miętowy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Udekorować listkami mięty.