Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeznaczone jest dla miłosników kawy :)
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 60
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 208
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 149
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 60
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 208
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 149
Składniki
Przygotuj tortownicę o śr. 22-24 cm. Przygotowanie ciasta ; W jednym naczyniu połączyć przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakaem. W drugim naczyniu łączymy maślankę, olej, cukier, jajka i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Do mokrych składników, dodajemy suche i mieszamy mikserem krótko, tylko do połaczenia składników. Następnie powoli wlewamy gorącą kawę, mieszając już tylko szpatułką silikonową, łyżką lub innym mieszadłem ręcznym. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*, po pięciu minutach zmniejszamy do 150* Pieczemy 50-60 minut lub do suchego patyczka. Przygotowanie galaretki; Do wrzątku wsypać galaretkę i kawę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia galaretki. Tężejącą wylać na zimne ciasto. Smacznego.