Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to połączenie moich dwóch poprzednich przepisów z ciastami. Smaki idealnie się ze sobą komponują, tworząc przepyszny smak.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem ( cukier dodawać partiami, najlepiej po łyżce co około 30s). Następnie dodać 2 łyżki wody i po jednym żółtku. Przesiać mąkę i kakao i stopniowo dodawać. Całość powinna być ubijana przez około 12min (biszkopt wychodzi wtedy ładny i puszysty). Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec przez około 18 min.
Z biszkoptu odkroić około 1 cm z góry ciasta (tzw. skórkę). Nasączyć kawą.
300 ml mleka wlać do garnka i podgrzać. Dodać do tego cukier według smaku. Do szklanki wlać pozostałą ilość mleka, wsypać budynie (dodatkowo wsypać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej, aby budyń był gęstszy). Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać budyń ze szklanki i energicznie mieszać. Gotową masę przykryć folią tak, aby dotykała powierzchnie budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Budyń należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać do niego budyń. Na koniec w 3 łyżkach ciepłej śmietanki rozpuścić kawę. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie wlać do masy budyniowej.
Przygotowaną masę wyłożyć na wcześniej nasączony biszkopt. Krem przykryć warstwą herbatników. Odstawić ciasto do stężenia.
Kajmak lekko roztopić, aby lepiej się smarował (można dodać do niego trochę mleka i tak będzie gęsty) i wyłożyć na herbatniki.
Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę wyłóż na kajmak i wszystko posyp kakaem. Gotowe :)