Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto mocno karmelowe które wykonuję się w kilka chwil. Wystarczy schłodzić i gotowe. Polecam przepis.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24478
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24478
Składniki
Krem karmelowy; 1,5 szklani mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Studzimy. Masło miksujemy, stopniowo dodajemy masę budyniową i miksujemy aż masa będzie gładka i gęsta. Na koniec dodajemy 2 łyżki masy krówkowej i chwilkę miksujemy.
Masa śmietankowa; Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.
Układanie warstw; Na blaszkę 25/38 cm wykładamy herbatniki, następnie masa karmelowa, herbatniki, krówka, herbatniki, masa śmietankowa. Na koniec ścieramy tabliczkę czekolady z nadzieniem karmelowym. Chłodzimy w lodówce. Smacznego ;)