Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowe ciasto na każdą okazje z kaszy manny z truskawkami maczanymi w polewie czekoladowej obtoczone w posypce kolorowej. Takie ciasto zachwyci wszystkich. Ja to ciasto polecam osobom ,którym wysiadł piekarnik . Idealne na Dzień Matki. Zapraszam na film na moj kanał na Youtube/Mangiare u Ewki
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1896
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1896
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
Przygotować formę o wymiarach 24 na 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę mannę dodać do 1 szklanki mleka ,zamieszać. Resztę mleka wlać do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i masło i aromat waniliowy.
Zagotowujemy mieszając. Dodajemy mleko z kaszą manna i szybko mieszamy. Gotujemy 3 minuty.
Kasze mannę studzimy chwile w zlewie z zimną wodą, mieszamy. Następnie herbatniki wykładamy na formę wylewamy całość naszej kaszy manny na herbatniki, wyrównujemy łyżką.
Teraz przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnka wrzucic masło , rozpuścić dodać cukier puder zamieszać dodać kakao, zamieszać i wlać mleko , mieszamy do połączenia się składników na bardzo lekkim gazie. Jeżeli polewa jest za gęsta dolać łyżkę lub dwie mleka.
Truskawki obrać ze szypułek, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku kuchennym. Każdą truskawę zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej a następnie obtaczamy w posypce . Układamy na naszej masie lekko wciskając truskawki w masę. fotka obok. Po ułożeniu truskawek na masie grysikowej dookoła formy położyć pokrojona truskawkę . Polać po całej powierzchni naszą polewą czekoladową tyle ile nam się podoba. Pozostałą polewę wykorzystać do innego deserku.
Takie ciasto grysikowe bez pieczenia może zrobić praktycznie każdy, zwłaszcza jeśli komuś się spalił piekarnik . Ciasto polecam zrobić na każdą okazję . Ja będę robić na Dzień Matki.
Ciasto po zrobieniu należy przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Zapraszam na filmik na moj kanał na Youtube-Mangiare u Ewki WSZYSTKIM MAMOM SKŁADAM WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W DNIU WASZEGO ŚWIETA.