Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urzeka pięknym kolorem i korzennym aromatem. Jest puszyste i lekko wilgotne.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24475
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24475
Składniki
Dynię kroimy w kostkę i pieczmy na blaszce nasmarowanej olejem przez ok 20 minut. Potem przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z syropem klonowym, cukrem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę, dynię i miksujemy na małych obrotach.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dorzucamy jabłko pokrojone w kawałki.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przed 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.