Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto drożdżowe ze śliwkami"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20228
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2018
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2725
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20228
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2018
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2725
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Składniki
Przyg. 90 min • Porcja 400 kcal • Koszt porcji 1 zł • Na 15 porcji
na kruszonkę (szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 10 dag zimnego masła) łączę, zawijam w folię i chłodzę.
Drożdże kruszę, dodaję 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i połowę letniego mleka. Mieszam, przykrywam ścierką, odstawiam na ok. 10 min.
Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy roztrzepuję. Łączę 3 szklanki mąki, szczyptę soli, ubite jajka i zaczyn. Mieszam łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodaję rozpuszczone, letnie masło. Wyrabiam. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 50 min.
Ciasto przekładam do formy (25x30cm) posmarowanej masłem i oprószonej bułką. Zostawiam do wyrośnięcia na 30 min. Przekrojone śliwki układam na cieście skórką w dół i posypuję kruszonką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekę ok. 40-50 min. Posypuję cukrem pudrem.
<strong> Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.</strong>Źródło: Kobieta i życie