Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Burza Piaskowa powstaje na bazie biszkoptu z makiem, a także kremu budyniowego. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak podbije serca twoich domowników. Burza piaskowa jest lekka, puszysta i świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 156
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 17
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 79
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 399
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19576
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 156
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 17
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 79
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 399
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19576
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta makowego. Masło lub margarynę umieść w dużej misce i utrzyj wraz z cukrem na puszystą oraz gładką masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym jajku. Masa powinna być jasna i puszysta. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ciasta partiami i cały czas mieszaj, aby nie było grudek. Na sam koniec dodaj mak i sok z cytryny. Delikatnie zamieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z grzaniem góra i dół bez termoobiegu. Ciasto umieść w formie o wymiarach 20x30 cm nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj krem. Najpierw ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając mniejszej ilości mleka. Do części, w której dodajesz proszek, wsyp cukier. Zostaw budyń do ostudzenia.
Miękkie masło zacznij ucierać mikserem. Dodawaj budyń łyżka po łyżce aż zrobi się gęsty i jednolity krem. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż, aby powstały dwa blaty. Przełóż kremem i połącz. Opcjonalnie posyp ciasto cukrem pudrem lub siekanymi orzechami. Burza Piaskowa już gotowa.