Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciacho bez pieczenia, bez brudzenia miksera, nawet miski nie ma do wylizania! Czekoladowe herbatniki przełożone warstwą aksamitnego budyniu waniliowego, przełamane nutką maślanych, chrupiących ciasteczek, muśnięte musem czereśniowym a na koniec mnóstwo czereśni zatopionych w galaretce. Brzmi pysznie? Idealne ciasto na lato! :,-)
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 404
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 404
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Składniki
MUS: Owoce blendujemy, podgrzewamy w garnuszku z cukrem. Dodajemy sok oraz galaretkę (proszek). Mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
KREM BUDYNIOWY: 500 ml mleka wlewamy do garnuszka i gotujemy z cukrem na małym ogniu. Pozostałe mleko łączymy z budyniami, mąką, żółtkami, oraz ekstraktem. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, kiedy budyń zacznie gęstnieć dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z budyniem. Przykrywamy folią stretch, tak aby dotykała budyniu, by nie powstał korzuch.
Herbatniki maślane układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy połową ciepłej masy budyniowej. Następnie układamy herbatniki czekoladowe, wylewamy tężejący mus. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Znowu układamy warstwę herbatników czekoladowych, masę budyniową, herbatniki maślane i na koniec wylewamy tężejącą galaretkę z owocami.
**Użyłam po 3 paczki x160g herbatników czekoladowych i maślanych **Owoce mogą być również mrożone. Jeśli używasz mrożonych, galaretka szybciej stężeje. **Forma o wymiarach 33x23cm