Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Arlekin to słodkie połączenie kokosa i mandarynki. To kompozycja dość nieoczywista, która przeniesie cię do świata tropików.
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 35
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21478
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 35
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21478
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj ze są: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce utrzyj ze sobą całe jajka. Dodaj olej, śmietanę i sok mandarynkowy. Wymieszaj. Do mokrych składników dodawaj powoli suche, cały czas mieszając. Na koniec wsyp skórkę mandarynkową. Masę przelej do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 30-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź, a następnie podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem. W misce ubij ze sobą śmietanę na sztywno. Dodaj miękkie masło i cukier puder. Ubijaj do całkowitego połączenia składników. Pod koniec dodaj sok mandarynkowy i wiórki kokosowe.
Złóż ciasto. Mandarynki dobrze odsącz i osusz na papierowych ręcznikach. Około 1/3 odłóż na dekorację. Do formy włóż jeden blat ciasta. Następnie nałóż ok. ¼ kremu i porozkładaj na nim pokrojone kawałki mandarynek. Przykryj ¼ kremu, drugim blatem ciasta i ponownie ¼ kremu. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj równomiernie gwiazdki. Na większych połóż pozostawione wcześniej kawałki mandarynek. Ciasto arlekin podawaj po schłodzeniu w lodówce.