Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W bardzo starym zeszycie mam ten przepis, jako WYKRAWANE KSIĘŻYCE. Ale można i wykrawać inne kształty w/g własnej fantazji. Ciastka wnuki uwielbiają.
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2772
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 72
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 253
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2772
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 72
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 253
Składniki
ciasto-Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać i rozsmarować na blaszkę 30x40cm.(z papierem do pieczenia).
Piec ok.25 min. w 175*.C
lukier: Puder wymieszać z sokiem, olejkiem i gorącą wodą na lejącą papkę.Posmarować jeszcze ciepłe ciasto.
Zaraz też ciepłe pokroić.Można pokroić w batoniki. Można w trójkąty itp.
Najładniejsze są jednak wykrawane księżyce. Przekładam ciasto wraz z papierem na stolnicę, polewam ciepłe lukrem. Zaraz szklanką czy okrągłą foremką wykrawam od boku i przesuwam to wycięte ciastko do przodu kilka centymetrów. Następne wykrawam i przesuwam itd. Tak rządek po rządku, trzeba się śpieszyć bo polewa szybko zastyga i będzie się łamać. To są moje ekspresowe ciasteczka, często piekę wnukom, bo przepadają za nimi.