Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała przekąska, dla łasuchów podjadania.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 480
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24441
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 480
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24441
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Margarynę zetrzeć na tarce i wymieszać z mąką, dodać żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto - nie wyrabiać.
Rozwałkować na grubość ok. 1/2 centymetra i wykrawać foremką kółka.
1 białko oraz cukier puder utrzeć na puszystą masę. Smarować każde surowe ciastko z jednej strony. Piec do lekkiego przyrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe (lepiej się skleją), ale nie gorące, (żeby się nie oparzyć) ciastka smarować marmoladą i łączyć z drugim ciastkiem. Ciastko posmarowane białkiem powinno być po stronie zewnętrznej. Żeby poszło nam szybciej smarowanie tych ciastek, marmoladę możemy przełożyć do szprycy i wyciskać odpowiednią ilość. Smacznego.