Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka zawsze cieszą się dużym powodzeniem.
foremki do ciastek
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 86
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2844
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 86
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2844
Składniki
Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier puder, wymieszać. Dodać masło i posiekać. Dodać żółtka i sok z cytryny i wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i zostawić w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu, kroić po kawału i wałkować na placki grubości ok 3-4 milimetrów. Z placków wykrawać przy pomocy foremek - jajka, kurczaczki, zajączki itp. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie - 180 stopni ok 15-20 min. Wystudzone ciastka pomalować lukrem ( sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem ). Pozostawić do wyschnięcia i dopiero wtedy przystąpić do zdobienia. Smacznego i miłej zabawy.