Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24405
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 473
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24405
Składniki
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową ,Mąkę przesiewamy ,jajko z żółtkiem ucieramy z połową cukru ,drożdże rozrabiamy z mlekiem cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia ,jeśli są to suche to składniki mieszamy ze sobą ale bez masła .W obu przypadkach masło dodaje po zagnieceniu ciasta ,i wtedy masło i jeszcze raz zagniatam ciasto .Odstawiamy do wyrośnięcia ,na 2-3 godziny ,po tym czasie dzielimy na części zaplatamy warkocz odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ,smarujemy jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka (można posypać kruszonką).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180-170st pieczemy 30 minut.