Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon borówkowy w pełni, nie licz kalorii korzystaj !
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodajemy cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy po jednym żółtku i na koniec delikatnie mieszamy z mąką (przesianą by ją napowietrzyć). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Czas pieczenia 160 stopni około 35 minut.
Po upieczenia klasycznie rzucamy biszkopt na podłogę, by pozbyć się powietrza. Wodę z mycia borówek polecam wykorzystać do podlania roślin.
Śmietanę ubijamy na sztywno i powoli dodajemy mascarpone ciągle ubijając, dodajemy cukier wanilinowy (naprawdę jest wystarczająco słodkie). Ciasto kroimy na 2 lub 3 części (masy wystarczy) i przekładamy kremem.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu, do przestudzonej wsypujemy borówki i w chwili gdy galaretka już tężeje wylewamy na ciasto. (Płynna mogłaby wsiąknąć w biszkopt).
Ja zużyłem 0,5 kg borówek, ale oczywiście może być mniej. Garść jagód dodałem do kremu. U mnie galaretka jest borówkowa - ale tylko dlatego, że wpadła mi w oko w sklepie.