Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 474
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24422
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 474
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24422
Składniki
Biszkopt jasny: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie powoli i stopniowo dodawać cukier dalej ubijając, kolejno dodajemy żółtka (stopniowo). Po dodaniu wyżej opisanych składników odkładamy mikser i teraz tylko za pomocą najlepiej drewnianej szpatułki lub łyżki dodajemy połączone i przesiane obie mąki. Wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą (samo dno) boki pozostają suche. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ostrożnie masę do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do momentu aż patyczek będzie suchy. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Biszkopt ciemny: Postępujemy tak jak przy wykonaniu jasnego lecz dodajemy tylko mąki pszennej i 3 łyżki kakao. Reszta kroków bez zmian. * Pamiętajmy że wykładając biszkopt musimy uważać aby nie zepsuć pęcherzy powietrznych w masie w innym wypadku ciasto nie wyrośnie tak jak oczekujemy.