Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Białostocka rolada z boczku"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 71
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 71
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Składniki
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Boczek opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Kajzerkę namocz w mleku, a następnie dobrze odciśnij.
Cebulę obierz i potnij w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyść, ew. przetrzyj wilgotnym papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i ciągle mieszając, usmaż na szklisto. Do cebuli dołóż pieczarki, smaż jeszcze 2–3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Mieloną karkówkę połącz z kajzerką oraz musztardą. Wbij jajko. Domieszaj pieczarki podsmażone razem z cebulą. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj 1–2 łyżki tartej bułki lub drobno startego parmezanu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Dobrze wyrób.
Masę rozsmaruj na boczku. Zwiń. Mocno obwiąż grubą, bawełnianą nitką, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia. Ułóż w brytfance. Wierzch pieczeni posmaruj resztą oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 70 minut. Gotowy boczek pokrój w plasterki i podawaj z ostrą musztardą lub piklami.
ok. 2 godzin (plus mrynowanie), 1 porcja ok. 380 kcal.Źródło: Tina