Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Walentynkowa propozycja na deser :) Pyszna beza migdałowa z musem czekoladowym i truskawkową galaretką :)
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 100
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1822
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2714
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 100
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1822
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2714
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
W pierwszej kolejności rozpuszczam galaretkę w 0,5 litra gorącej wody i wlewam do płaskiego naczynia (na wysokość około 1 cm) i odstawiam do zastygnięcia. Białka ubijam, pod koniec ubijania dodaję cukier waniliowy i stopniowo cukier. Nadal ubijam, aż piana będzie gęsta niczym krem. Do piany dodaję migdały i delikatnie mieszam całość łopatką. Pianę umieszczam w szprycy i napełniam papilotki do muffinek w połowie. Z reszty robię kapelusiki na blaszce wyłożonej papierem (można to zrobić łyżką). Bezę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30 minut.
Wyciągam bezę i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Śmietankę ubijam i dodaję ją w dwóch partiach do czekolady. Całość delikatnie mieszam. Mus czekoladowy umieszczam w szprycy i napełniam kremem papilotki z bezą. Na górze umieszczam kapelusik. W zastygniętej galaretce wycinam serduszka i dekoruję nimi bezy. Można dodać ozdoby z czekolady. Smacznego :)