Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość i wilgotność zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20229
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2020
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 721
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20229
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2020
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 721
Składniki
Do miski dajemy szczyptę soli, cukier, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wlewamy sok z cytryny. Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Foremkę o wymiarach 30 x 12 cm wyściełamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wylewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli około 40 minut.
Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem.