Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka marmurkowa"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 103
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1849
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 103
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1849
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Margarynę lub masło włóż do rondelka. Podgrzej na średnim ogniu, aż całkowicie się rozpuści, a następnie wystudź. Obie mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Jajka wbij do miski, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy.
Utrzyj mikserem na średnich obrotach na puszystą, jasną masę aż do rozpuszczenia cukru. Wciąż miksując, stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników. Na koniec dodaj wystudzoną margarynę lub masło oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
Ponownie zmiksuj aż dokładnie się połączą. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao, dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
Podłużną foremkę (keksówkę) lub formę do babki posmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Wlej jasne ciasto, a na jego środek wylej ciasto z kakao. Wierzch wyrównaj wilgotną łyżką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Tuż przed podaniem wierzch ciasta obficie oprósz cukrem pudrem.
80 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie