Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka idealna na Wielkanoc. Skórka z limonki to świetna zielona, wiosenna dekoracja!
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 127
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 279
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 127
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 279
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Składniki
Limonkę myjemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy mleko, sok i skórkę z limonki, matchę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy biała i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Teraz babkę wyciągamy z formy i wsadzamy z powrotem. Patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy babkę w 10 miejscach - dzięki temu babka lepiej się nasączy. Składniki na nasączenie mieszamy i polewamy nimi babkę w formie. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia. Lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z limonki do uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę i posypujemy startą skórką z limonki.