Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki ze szklaneczki"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 24
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 76
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 24
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 76
Składniki
Żaroodporne szklaneczki (6 szklaneczek po 150 ml i 2 po 250 ml) natłuścić i oprószyć cukrem. Masło utrzeć z solą, cukrem i skórką z pomarańczy. Kolejno wbijać jajka, dodawać 20 dag masy marcepanowej i esencję migdałową.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Sypkie wsypywać porcjami do ucieranej masy. Wymieszać mikserem. Dołożyć posiekaną żurawinę.
Szklanki napełnić ciastem, ale nie do końca, bo babeczki wyrosną w piecu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut (babeczki w mniejszych szklankach) i 35 minut (większe).
Resztę marcepanu zagnieść, zabarwić na różowo, cienko rozwałkować, wykroić motylki. Przykleić je do babeczek dżemem. Poprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco