Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apple pie czyli typowa amerykańska szarlotka. Jest to proste w przygotowaniu kruche ciasto z jabłkowym nadzieniem.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 65
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 65
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, które siekamy nożem, wsypujemy cukier i sól. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Ciasto schładzamy w zamrażarce około 60 minut.
Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dusimy w garnku, w razie potrzeby podlewamy wodą, mieszamy z cukrem i cynamonem. Studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy na dno okrągłego naczynia żaroodpornego (lub tortownicy) wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą. Wykładamy uprażone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, radełkiem wycinamy paski, które układamy w kratkę na jabłkach. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 60 minut.