Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Murena
Mój smak z dzieciństwa w trochę innym wydaniu.Zapraszam ;)

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • ok.4 szklanek wody
  • 2 jajka
  • 200ml słodkiej śmietan
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy 1 łyżkę masła,wsypujemy ryż i podsmażamy chwilę.Nastepnie dodajemy wodę solimy i gotujemy na małym ogniu ok.15-20 minut aż ryż pochłonie całą wodę.
    Czekamy aż ryż trochę przestygnie,wbijamy do niego roztrzepane jajka,mieszamy.
    Jabłka dokładnie myjemy,obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Do jabłek dodajemy cynamon oraz cukier,mieszamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) ,na dnie układamy warstwę ryżu na to połowę jabłek i przykrywamy jabłka kolejną warstwą ryżu,znowu warstwa ryżu i jabłka.Na wierzchu układamy ostatnią warstwę ryżu,wygładzamy równiutko i polewamy śmietanką.Na sam wierzch dajemy wiórki masełka.
    Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekamy ok.45 minut.Podajemy gorący lub na zimno też smakuje :).

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 12 października
Miodzio, ale o tym już napisałem w innym miejscu ;) 6+
Składniki
  • 2 szklanki ryżu
  • ok.4 szklanek wody
  • 2 jajka
  • 200ml słodkiej śmietan
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
Składniki