Szybka kolorowa sałatka

Szybka kolorowa sałatka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Prosta i szybka propozycja na lunch do pracy czy przekąskę.

Składniki

  • kilka czarnych oliwek
  • garść pomidorków koktajolowych lub 3 średnie pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 2 łyżeczki przyprawy TACO
  • odrobina żółtego sera do posypania
  • ok. 1/2 szklanki czarnej fasoli odcedzonej z zalewy
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 awokado (opcjonalne)
  • kilka liści sałaty (np. rzymskiej)
  • opcjonalne: kawałki ostrej papryczki np. jalapeno
  • Przyprawa TACO (podana w Etapie 1)

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania Mix przyprawy TACO. Zmieszaj:
    1 łyżeczkę ostrej papryki, 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku i tyle samo suszonej sproszkowanej cebuli, 1/4 łyżeczki sproszkowanych płatków papryki chili, 1/4 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki, 1.5 łyżeczki kminku, 1 łyżeczka soli morskiej (lub szczypta zwykłej soli)

  2. Gotujemy kaszę. Do wrzącej i osolonej wody wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Używamy 1 szklankę kaszy na 2 szklanki wody. Następnie po ugotowaniu odcedzamy nadmiar wody, i dodajemy przyprawę TACO. Mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Sałatę rwiemy palcami na mniejsze kawałki i układamy w miseczce. Pomidorki przekrawamy na połówki, oliwki i awokado kroimy na plasterki. Układamy wszystki te składniki na sałacie wraz z porcją kaszy i fasoli.

  4. Całość posypujemy odrobiną sera. Dekorujemy plasterkami papryczek i kleksem ze śmietany.

Składniki
  • kilka czarnych oliwek
  • garść pomidorków koktajolowych lub 3 średnie pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 2 łyżeczki przyprawy TACO
  • odrobina żółtego sera do posypania
  • ok. 1/2 szklanki czarnej fasoli odcedzonej z zalewy
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 awokado (opcjonalne)
  • kilka liści sałaty (np. rzymskiej)
  • opcjonalne: kawałki ostrej papryczki np. jalapeno
  • Przyprawa TACO (podana w Etapie 1)
Składniki