Swojski Makaron.

Swojski Makaron.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Domowy makaron najlepszy,nie robię go często,ale czasem jak nas najdzie ochota,to lubię zrobić do rosołu.

Składniki

  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki letniej wody

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski,zrobić dołek wbić jajka,dać szczyptę soli,łyżkę wody,zagarniając mąkę do środka,wyrabiać ciasto na makaron do momentu aż będzie elastyczne,w razie potrzeby wlać jeszcze wody,ale nie za dużo,żeby ciasto nie zrobiło się twarde.Wyrabiać ok.15 min.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.żeby ciasto odpoczęło.
    Po tym czasie kulę podzielić na pół i każdy z kawałków rozwałkować bardzo cienko,na kształt prostokąta,pozostawić do przeschnięcia na kilkanaście min.
    Następnie rozwałkowane placki oprószyć mąką i zwijać w rulon,kroić cienkie paseczki(w zależności od tego do czego ma być makaron dostosowujemy grubość),rozrzucić pojedyńczo i pozostawić do przeschnięcia na parę min.
    Makaron wrzucać na osolony wrzątek z odrobiną oleju,.
    Gotować w zależności od grubości makaronu od 5-10 min.
    Ugotowany makaron przelać zimną wodą na durszlaku.
    Idealny do rosołu,bardzo też lubimy odsmażany z jajkiem,cebulką i kiełbaską na kolacje.



Komentarze do przepisu (9)

Domowy wiadomo najlepszy. Bardzo smacznie wyglada :)
slodkisentyment 13 maja
Uwielbiam domowy makaron. Najczęściej mam za dużego lenia, żeby robić, ale jak już jest, to jest super :):):)
Dla mnie to moje dzieciństwo - moja mama go często robiła.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki letniej wody
Składniki