Kopytka.

Kopytka.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zostało mi ziemniaków od obiadu,więc poczyniłam kopytka.Moi chłopcy nie lubią,a mi smakują najbardziej podsmażone.

Składniki

  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • Sos Pieczarkowy:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,3 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Ziemniaki,które mi zostały od obiadu,jeszcze letnie przecisnęłam przez praskę,wbiłam jajko,dałam szczyptę soli,przesiałam przez sitko obie mąki i zagniotłam ciasto.
    Uformowałam wałeczki ok.2,5-3 cm,górę delikatnie spłaszczyłam dłonią,następnie kroiłam nożem skośnie.
    W garnku zagotować wodę z olejem,nie soliłam już wody,ponieważ ziemniaki od obiadu były solone.
    Wrzucać kopytka na wrzątek i gotować ok.2 min.od wypłynięcia na wierzch,wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerze.
    Tak przygotowane kopytka można podawać okraszone cebulką z boczkiem,lub z mięsem i sosami.
    Ja bardzo lubię takie podsmażone kopytka,z sosem pieczarkowym lub podane z samą surówką.
    Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki,cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu do momentu odparowania wody,przyprawić solą i pieprzem,wrzucić natkę pietruszki,zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną.

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 20 marca
Pyszności,bardzo lubię kopytka:)
pelen_brzuszek 20 marca
u nas wszyscy uwielbiają! :)
ElMar 20 marca
Kopytka z sosikiem PYCHOTKA:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • Sos Pieczarkowy:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,3 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
Składniki