Dżem z moreli

Przepis dnia 2015-08-08
Dżem z moreli
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: obz
Sezon na morele w pełni, a dżem z dojrzałych i soczystych moreli wyśmienicie smakuje ze świeżymi bułeczkami i masełkiem

Składniki

  • 3 kg moreli
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Morele dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowane owoce przepuszczamy przez maszynkę do mielenia i wstawiamy na małym ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok dodajemy cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Podsmażone owoce odstawiamy i smażymy jeszcze przez dwa dni po około półtorej godziny dziennie. Następnie gotowy wrzący dżem przekładamy do słoików oraz szczelnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Gdy robimy zapasy na zimę słoiki z dżemem należy zapasteryzować.
    Smacznego!!!

    Więcej smacznych przepisów znajdziesz na blogu.

Komentarze do przepisu (5)

jolwicz 05 sierpnia 2015
Jak długo pasteryzować taki dżem? Bo mnie az chętka naszła na niego
Ewus71 06 sierpnia 2015
Tak dżem jest przepyszny )
jutrzenka 07 sierpnia 2015
po co przepuszczać przez maszynkę? na noc wypestkowane owoce zasypać cukrem i zostawić, rano zlać część... Czytaj całość »
po co przepuszczać przez maszynkę? na noc wypestkowane owoce zasypać cukrem i zostawić, rano zlać część soku, który odpuszczą przez noc owoce zagotować i wlać do słoików, będzie syrop do rozrzedzania wodą dla dzieci, owoce zagotować i zblendować, pogotować aby woda odparowała ok 2-3h na małym ogniu, dać 1 opakowanie kwasku cytrynowego, sprawdzony przepis i marmoladka uwielbiana przez wszystkich..jak będziecie gotować 2 dni to owoce stracą kolor, będą brązowe a po 2-3h kolor jest naturalny jak owoce.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 kg moreli
  • 1 kg cukru
Składniki