Chrupiące bliny ziemniaczane.

Chrupiące bliny ziemniaczane.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Szybkie i proste w wykonaniu chrupiące bliny ziemniaczane z cebulą i wędzonym boczkiem.

Składniki

  • ziemniaki 9 szt.
  • cebula 1 szt.
  • boczek wędzony 4 plasterki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • jajka kurze 2-3 szt.
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
  • skrobia ziemniaczana (w zależności od ziemniaków) 2 łyżki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrane ze skórki myjemy i trzemy na pulpę. dodajemy pokrojoną cebulę i boczek w kostkę, jajka, mąki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Tak przygotowaną pulpę ziemniaczaną odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęła.

  2. Po 30 minutach pulpę jeszcze raz mieszamy i smażymy placki na rozgrzanej patelni, na rumiano z obydwu stron.

  3. Placki podajemy na gorąco z czym kto lubi, jogurtem, zsiadłym mlekiem czy gęstą śmietaną.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 4 dni temu
Zjadlabym na sniadanie, obiad i kolacje!
Docherro 3 dni temu
Pycha,pycha…..:)
Futka 3 dni temu
Pyszne bliny! :)
Składniki
  • ziemniaki 9 szt.
  • cebula 1 szt.
  • boczek wędzony 4 plasterki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • jajka kurze 2-3 szt.
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
  • skrobia ziemniaczana (w zależności od ziemniaków) 2 łyżki
  • olej do smażenia
Składniki