Katarzyna Bosacka radzi, jak pomagać Ukrainie

Wielu Polaków czynnie angażuje się w pomoc uchodźcom wojennym z Ukrainy. Wśród nich są też znane osobistości, w tym Katarzyna Bosacka. Dziennikarka radzi innym, w jaki sposób można efektywnie wspierać Ukrainę.

Fot. Jerzy Dudek/DDTVN/East News

 

Dziennikarka Katarzyna Bosacka to znana propagatorka zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety. Wielu Polaków śledzi jej program „Eko Bosacka" oraz profil społecznościowy „Wiem, co jem". W ostatnich dniach, prowadząca, wiele uwagi poświęca wsparciu dla Ukrainy w trudnej sytuacji wojennej.

Katarzyna Bosacka informuje o różnych formach pomocy, jaką każdy z nas może oferować przybyłym do Polski uchodźcom. Przyjęła również do domu rodziny z dziećmi i zapewniła im opiekę oraz wyżywienie.

 

 

Ten ogromny gest solidarności to niejedyne działania dziennikarki. W ostatnich komunikatach, skierowanych do swojej społeczności, radzi, w jaki sposób przygotować paczkę żywnościową dla potrzebujących. Uczula, że jedzenie powinno mieć jak najdłuższą datę przydatności do spożycia i znajdować się w odpowiednim opakowaniu (ułatwiającym transport). Poleca przede wszystkim artykuły spożywcze zabezpieczane próżniowo. Wspomina, że tradycyjnie pakowane jedzenie po prostu szybciej się psuje.

 

 

Katarzyna Bosacka wskazuje również, co należy zapakować do paczek, oprócz żywności. Wymienia artykuły medyczne, ciepłe ubrania czy środki kosmetyczne. Podkreśla też, że na granicy znajduje się wiele dzieci, więc warto i o nich pamiętać. Powołuje się rzetelnie na listę opracowaną przez fundację pomocową:

 

 

Pamiętaj, że jeśli ty również chcesz pomóc uchodźcom z Ukrainy, możesz to zrobić na wiele różnych sposobów. Ważne jednak, abyś wspierał sprawdzone i potwierdzone instytucje. Uważaj na fałszywe zbiórki i oszustów.

Przed dostarczeniem paczki żywnościowej lub przyjęciem rodziny, skontaktuj się z organizacjami pomocowymi lub punktami recepcyjnymi, żeby uzyskać najbardziej aktualne i oficjalne informacje.

 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »

Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »

Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
1
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 3241

60 min
12
60 min
12
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 838

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

0
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

2
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1