Właściwości pestek dyni

Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje…

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, chroniąc go przed poważnymi chorobami. Co bardzo ważne, odżywcze substancje kryją się nie tylko w miąższu, ale również w pestkach dyni. Starajcie się zawsze je zachować, gdyż ich właściwości są zaskakujące.

1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol

Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Warto jednak wiedzieć, że działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają wchłanianie i obniżają poziom cholesterolu. Tym samym mogą uchronić nas przed chorobami serca oraz układu krążenia.

Pobierz aplikację smaker

Istnieją badania, które potwierdzają, że zawarty w pestkach dyni tryptofan - niezbędny aminokwas, obecny także w białku jajka, spirulinie, dorszu, soi czy parmezanie - może wspomagać terapię antydepresyjną. Naukowcy tłumaczą to faktem, że jest on prekursorem m.in. serotoniny, tak zwanego "hormonu szczęścia". Jednak nie wszystkie badania potwierdzają skuteczność tryptofanu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Dieta bogata w pestki dyni obniża ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, piersi i płuc. Najlepiej działa oczywiście w połączeniu z jedzeniem warzyw i owoców oraz regularną aktywnością fizyczną.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 162

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 429

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0