Yerba mate – dlaczego warto ją pić?

Zacznijmy od tego, czym jest yerba mate. Yerba to bardzo popularny w Ameryce Południowej napój naturalny, zyskujący coraz większa popularność również w krajach europejskich. Napar przygotowuje się z wysuszonych, zmielonych liści oraz patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Można pić ją klasycznie, gorącą, lub sięgnąć po orzeźwiającą przygotowywaną terere.

Fot. 123RF/Picsel

Jakie właściwości ma yerba mate?

Yerba, podobnie jak kawa, ma właściwości pobudzające, zapobiega uczuciu zmęczenia. Dodaje energii i wpływa na poprawę koncentracji. Yerba mate zawiera liczne minerały oraz witaminy, takie jak witamina A, E, C, czy witaminy z grupy B. Jest źródłem antyoksydantów, oczyszcza organizm. Polecana jest przy odchudzaniu, ponieważ między innymi wzmacnia uczucie sytości i utrudnia odkładanie się tłuszczu. Napar wpływa również pozytywnie na pracę całego układu krwionośnego.

Jak przygotować yerba mate?

Należy napełnić naczynie suszem do ok ¾ jego objętości, włożyć bombillę i zalać się wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Smak naparu może być modyfikowany różnymi dodatkami. Można dodać do niego miętę, rumianek lub guaranę. Napar można przyrządzić również na zimno, czyli tak zwane terere. Napój na zimno przygotowuje się, zalewając susz wodą o temperaturze 1-5 stopni Celsjusza. Yerba mate terere doskonale będzie smakować podawana z dodatkiem cytrusów (cytryna, pomarańcza), ziół i lodu.

Reklama

 

Rodzaje yerba mate

Ostrokrzew pochodzi z Ameryki Południowej. W zależności od kraju pochodzenia rośliny, napar z niej przygotowany może różnić się smakiem.
W sklepach poza klasycznymi można spotkać wersje smakowe yerba mate. W sklepie internetowym Coś dla zdrowia znajduje się szeroka oferta różnych rodzajów yerba mate. Znajdziesz w nim również bombille, czyli specjalne słomki do picia naparu.

Akcesoria do picia yerba mate

Do picia naparu wykorzystuje się materę oraz bomillę. Matero, inaczej zwany tykwą, to kubek do klasycznej yerba mate. Można spotkać matero z tykwy, ceramiczne, aluminiowe lub z drewna, np. Palo santo. Do picia terere wykorzystuje się naczynie o nazwie guampa, wykonywane z bydlęcego rogu.
Bomilla to specjalna filtrująca słomka wykonana z metalu do picia naparu. Górna część zakończona jest specjalnie wyprofilowanym ustnikiem. Dół bombilli zakończony jest sitkiem, dzięki któremu susz nie dostaje się do ust podczas picia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 309

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0