Tiramisu - jak zrobić najsłynniejszy deser świata?

Czy jest na świecie ktoś, kto nie słyszał o tiramisu? Ten włoski, kawowy deser z biszkoptami i mascarpone od lat robi furorę niemal we wszystkich krajach świata. Jaka jest jego historia? Czy da się zrobić ten przysmak bez alkoholu i przede wszystkim - jaki jest idealny przepis na tiramisu? Sprawdź poniżej!

Fot. 123RF/Picsel

Jeżeli mielibyśmy wymienić kultowe desery, to na pewno na szczycie listy znalazłby się ten włoski rarytas. Przez lata zdobywał popularność, by dziś stać się chyba jednym z najsłynniejszych słodkich przysmaków. Niestety ciężko będzie przytoczyć historię tego deseru - narosło bowiem wokół niego mnóstwo legend, ale też niedomówień, które stały się przedmiotem sporów, nie tylko Włochów. W naszym artykule znajdziesz mnóstwo ciekawostek o tiramisu i przede wszystkim poznasz wspaniały przepis. Gotowy na słodkie doznania? Zapraszamy!

Tiramisu - przepis prosto z Włoch? Historia deseru

Tiramisu pochodzi z Włoch - to niepodważalny fakt. Oczywiście, jak to zwykle bywa, Rzymianie twierdzą, że to rarytas rzymski. Nie istnieją na to żadne dowody, ale wielu Włochów nie kłóci się z tą legendą. Tak już się przyjęło i przeszkadza to tylko niektórym. Spróbujmy jednak odtworzyć prawdziwą historię powstania tego deseru, choć nie mamy stuprocentowej pewności, że jest prawdziwa. Podobno w XV wieku Toskanią rządził Cosimo de' Medici - człowiek, który uwielbiał jeść, również słodkie rzeczy. Nie mówiło się o tym, ale każdy o tym wiedział. Pewnego dnia Cosimo udał się w podróż. Po drodze miał wpaść do Sieny. Tamtejsi mieszkańcy chcieli stanąć na wysokości zadania, by jak najlepiej ugościć władcę. Szczególnie starali się cukiernicy, którzy otrzymali zadanie przygotowania słodkiego deseru, który jednocześnie będzie prosty i bardzo wyrafinowany. Cosimo otrzymał tzw. zuppę del duca, czyli słodki krem z pływającymi w nim ciasteczkami. Oczywiście deser ten nie przypominał za bardzo tiramisu, ale można mówić, że były to początki powstania tego deseru.

W Piemoncie z kolei opowiada się inną historię. Tym razem głównym bohaterem, poza słodkim przysmakiem, jest szlachcic Camillo Cavoura, nazywany ojcem nowoczesnych Włoch. To właśnie dla niego tamtejsi cukiernicy przygotowali deser z piemonckimi biszkoptami savoiardi. Być może rarytas ten przypominał dzisiejsze tiramisu, kto wie?

Podstawą tiramisu są jednak nie tylko biszkopty, ale też mascarpone. Serek powstawał w okolicach Mediolanu. Dla lokalnych mieszkańców to dowód na to, że słynny deser powstał u nich. Podobnego zdania są też Wenecjanie, choć tutaj nie ma na to żadnego dowodu, nawet tego legendarnego.

A co na to historycy? Twierdzą, że przed dwudziestym wiekiem nie powstał żaden przepis na tiramisu. Po prostu deser ten nie istniał, gdyż... nie pisali o nim ani Ada Boni ani Pelegrino Artusi (czyli dwa wielkie kulinarne autorytety Włoch).

Jak było naprawdę? Trudno powiedzieć. Nie da się jednak ukryć, że ciasto tiramisu powstało we Włoszech i jest tam dzisiaj dostępne na każdym rogu, zupełnie jak pizza. Przysmakiem tym fascynują się szefowie kuchni z całego świata i ciągle tworzą wariacje na jego temat. Jaki jest więc idealny przepis na tiramisu?

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Tiramisu - przepis, który musisz wypróbować!

Sprawdź idealny przepis na ciasto tiramisu. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Zresztą nie dowiesz się, jeżeli nie wypróbujesz. Do dzieła!

Składniki:

  • 6 żółtek dużych jajek
  • 5 łyżek cukru
  • Duże opakowanie serka mascarpone (500 g)
  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy (musi być wystudzona i gorzka)
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • Dużo podłużnych biszkoptów (2 opakowania, ale możesz kupić więcej - te przecież nigdy się nie zmarnują)
  • Kakao do ozdoby

 

Wykonanie:

Żółtka bardzo dokładnie zmiksuj z cukrem, aby uzyskać puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj serek mascarpone. Do kawy dodaj Amaretto i dokładnie wymieszaj. Biszkopty zanurzaj w płynie i wykładaj w szklanym naczyniu. Na pierwszą warstwę ciastek wyłóż połowę kremu, następnie znowu połóż biszkopty i resztę kremu. Niestety teraz musisz odczekać kilka godzin. Przykryj deser folią i włóż do lodówki na kilka godzin (choć zaleca się całą noc). Przed podaniem posyp wierzch kakao. Smacznego!

Tiramisu w pucharkach - jak zrobić?

Tiramisu możesz przygotować też w pucharkach. To bardzo lubiana wersja, która jest niezwykle wygodna w przygotowaniu. Po prostu, zamiast robić klasyczne ciasto, przygotowujesz tiramisu w pucharkach. W efekcie powstaje kilka wspaniałych deserów - idealnych na niedzielę dla domowników czy dla gości. Na Smaker.pl znajdziesz mnóstwo przepisów na takie przysmaki. Wiele z nich to wariacje na temat włoskiego rarytasu, ale równie wiele to tzw. klasyki, które różnią się zaledwie formą (pucharki), ale nie smakiem.

 

Sprawdź przepis na tiramisu w pucharkach ze Smaker.pl

Tiramisu bez jajek - czy to możliwe?

Czy da się przygotować tiramisu bez jajek? Oczywiście, że tak! Na Smaker.pl znajdziesz mnóstwo tego typu przepisów. To wersja idealna dla osób uczulonych na jajka, ale też dla tych, którzy po prostu nie przepadają za ich smakiem.

Zazwyczaj podstawą takiego przepisu, oprócz klasycznie kawy i mascarpone, jest schłodzona śmietanka 30%-36%, którą trzeba ubić na sztywno.

 

Tiramisu bez żółtek - przepis idealny od Smaker.pl. Palce lizać!

Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu?

Czy możliwe jest przygotowanie słynnego włoskiego deseru bez alkoholu? Jak najbardziej tak. Po prostu Amaretto zastąp likierem do kawy, bez alkoholu w składzie. Wówczas przysmak może być podany dzieciom czy dorosłym, którzy z jakichś powodów nie piją słabszych lub mocniejszych trunków. Tiramisu bez alkoholu smakuje równie dobrze jak to w oryginalnej wersji, także bez obaw!

Zobacz: Deser tiramisu z czarną porzeczką

Jak zrobić fit tiramisu?

Dbasz o linię, a mimo to po przeczytaniu tego artykułu masz ogromną ochotę na ten wspaniały włoski deser? Trudno się dziwić. Czytając o tym rarytasie, nie sposób nie mieć ochoty na jego zjedzenie. Niestety przysmak ten ma mnóstwo kalorii. Mamy dla ciebie fit wersję. Sprawdź, czy ci posmakuje.

Składniki:

  • 500 g skyra
  • 6 łyżek słodziku (np. erytrytolu)
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • Biszkopty podłużne
  • Kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku (do deseru dodane ostudzone)

 

Wykonanie fit tiramisu:

Namocz biszkopty w kawie i ułóż w naczyniu. Ser, słodzik i aromat wymieszaj dokładnie i połowę wyłóż na biszkopty. Powtórz czynność z biszkoptami i masą. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp kakao. Gotowe!

Najsłynniejszy deser świata występuje dziś w wielu wersjach - klasycznej, dietetycznej, bez alkoholu, bez jajek, ale też z różnymi dodatkami (np. doskonale smakuje z malinami). Od której wersji zaczniesz? Jeżeli przygotujesz dowolną z nich swoim gościom czy domownikom, to na pewno zbierzesz masę komplementów. I tego ci życzymy.

Zachęcamy do skorzystania z któregoś z poniższych przepisów na smaczne tiramisu:

1. Klasyczne tiramisu

Klasyczne tiramisu

Fot. Mariola1903 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tiramisu

 

2. Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Fot. Dziunek87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tiramisu w pucharkach

 

3. Tiramisu

Tiramisu

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tiramisu

 

4. Tiramisu - deser w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tiramisu w pucharkach

 

5. Tiramisu

Tiramisu

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tiramisu

 

6. Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tiramisu z malinami

 

7. Tiramisu bez cukru

Tiramisu bez cukru

Fot. Stewiarnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tiramisu bez cukru

 

8. Rolada Tiramisu

Rolada tiramisu

Fot. PaniMkuchniasmakowita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Rolada tiramisu

 

9. Tort tiramisu z malinami

Tort tiramisu z malinami

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Tort tiramisu

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0