Grill - temat specjalny

Sześć rzeczy, których nie powinniście odgrzewać w mikrofalówce

Mikrofalówki stosujemy głównie ze względu na jej wygodę i szybkość przygotowywania posiłków. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy produkt nadaje się do podgrzewania w ten sposób.

Wiele osób nie może wyobrazić sobie życia bez mikrofalówki. Dzięki niej bez trudu odgrzejemy obiad w pracy, roztopimy czekoladę do dekorowania deserów lub nawet upieczemy ciasto. W końcu współczesne mikrofalówki z powodzeniem mogą konkurować nawet z nowoczesnymi piekarnikami. Warto jednak pamiętać, że nie każdy produkt może być podgrzewany w tym urządzeniu. Oto lista tych, których pod żadnym pozorem nie powinniście wkładać do mikrofalówki.


1. Szpinak

W czasie podgrzewania szpinak traci wiele właściwości odżywczych, jednak nie tym powinniśmy się martwić najbardziej. Okazuje się bowiem, iż za sprawą mikrofalówki w szpinaku wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy. Ich stężenie nie jest wysokie, jednak nie powinniśmy ryzykować.

 

Pobierz aplikację smaker

Chcielibyście ugotować jajka w mikrofalówce? W najlepszym wypadku nie zetną się równomiernie. Ryzykujecie jednak, że przegrzane jajka eksplodują w waszej kuchence. Wbrew pozorom, bardzo łatwo o taki wypadek. Warto również pamiętać o tym, aby nie odgrzewać już ugotowanych jajek w mikrofalówce. Specjaliści ostrzegają, iż w czasie tego procesu wytwarzają się groźne dla zdrowia toksyny.

 

Jeśli borykacie się z problemami żołądkowymi, grzyby podgrzewane w mikrofalówce powinny na stałe zniknąć z waszego jadłospisu, gdyż mogą jedynie potęgować wasze dolegliwości. Okazuje się bowiem, iż po odgrzaniu w kuchence mikrofalowej powodują wzdęcia oraz bóle żołądka.

 

Pobierz aplikację smaker

Zanim odgrzejemy kurczaka w kuchence mikrofalowej, powinniśmy dwa razy zastanowić się, czy aby na pewno nie możemy wykorzystać go w inny sposób. Tak przygotowane mięso nie tylko traci na smaku, ale również może stać się przyczyną problemów trawiennych. Jeśli musicie go podgrzewać, róbcie to dłużej, ale w niższej temperaturze.

 

Warto pamiętać, iż nie każde oleje nadają się do smażenia. Istnieje spora grupa tłuszczów, które powinniśmy spożywać jedynie na zimno. Wśród nich znajduje się m.in. olej lniany, z pestek winogron oraz z awokado. Podgrzane tracą swoje właściwości zdrowotne oraz wytwarzają szkodliwe dla zdrowia substancje. Właśnie z tego powodu nie powinniśmy wlewać ich na patelnię ani podgrzewać w mikrofalówce potraw, które przygotowaliśmy z ich wykorzystaniem.

 

Pobierz aplikację smaker

Eksperci do spraw zdrowego odżywiania ostrzegają przed odgrzewaniem ryżu. Dlaczego? Okazuje się, iż po ugotowaniu produkt ten zaskakująco szybko traci swoją świeżość, a po osiągnięciu temperatury pokojowej staje się doskonałą pożywką dla bakterii. Niestety, odgrzanie ryżu w mikrofalówce nie unieszkodliwia drobnoustrojów, które mogą doprowadzić do nieprzyjemnego w skutkach zatrucia.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 226

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 57

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2