Sposób na przygotowanie idealnej kruszonki

Niezwykle prosta w przygotowaniu, nadaje wypiekom i ciastom niepowtarzalnego wyglądu i smaku. Podstawowy przepis zawiera zaledwie trzy składniki, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Co zrobić, aby wyszła naprawdę smaczna?

Sposób na przygotowanie idealnej kruszonki

Fot. 123RF/Picsel

Perfekcyjna kruszonka powinna mieć lekko złotawy odcień i być odpowiednio słodka, chrupiąca i krucha. Idealnie nadaje się do zwieńczenia ciast, wypieków (zwłaszcza tych drożdżowych) oraz deserów z udziałem owoców. Z jej przyrządzeniem powinien poradzić sobie każdy, nawet początkujący kucharz.

Jak przygotować ją w odpowiedni sposób?

Oprócz dobrej jakości składników, kluczową rolę odgrywają również proporcje oraz sposób ich połączenia. Klasyczny przepis na kruszonkę składa się ze 150 g mąki, 100 g masła i 100 g cukru. Jakiego rodzaju produkty wybrać?

Mąka

Tutaj macie dużą dowolność. W ciastach biszkoptowych świetnie sprawdza się mąka pszenna. Chcąc uzyskać większą chrupkość np. przy deserach lub drożdżówkach najlepiej wykorzystać mąkę krupczatkę. Jeśli dodacie zbyt dużą ilość tego składnika - powstała kruszonka nie uzyska odpowiedniej konsystencji, przez co będzie zbyt sypka i straci na walorach estetycznych i smakowych.

Cukier

Kolejnym ważnym składnikiem jest cukier. To, jaki typ wybierzecie, zależy od waszych preferencji. Gruboziarnisty będzie bardziej wyczuwalny podczas jedzenia, dodatkowo może wpłynąć na uzyskanie mniejszej stabilności całej masy. Cukier puder z pewnością lepiej połączy się z pozostałymi składnikami i sprawi, że zagniatane ciasto na kruszonkę zachowa idealną, gładką konsystencję.

Reklama

 

Tłuszcz

Sekret udanej kruszonki tkwi również w dodaniu odpowiedniej jakości tłuszczu. Najlepiej sprawdza się masło, ale zamiennie możecie wykorzystać do jej przygotowania olej lub margarynę. Jeśli chcecie, aby kruszonka była bardziej zwarta, podczas ugniatania, warto dodać nieco większą ilość tego składnika. Należy jednak uważać. W momencie, kiedy przesadzicie, uzyskana konsystencja stanie się bardziej kleista, a kruszonka zbyt tłusta.

Dodatki

Oprócz podstawowych składników do kruszonki możecie dodać odrobinę kakao. Wystarczy zaledwie jedna łyżeczka na 150 g mąki, aby nadać deserowi nowy charakter i smak. Przygotowując wypieki z udziałem jabłek, warto poszerzyć listę składników o szczyptę cynamonu. Dodatkami, które świetnie się sprawdzają, są również: odrobina skórki cytryny lub pomarańczy, małe opakowanie cukru waniliowego lub prawdziwej wanilii bądź kilka kropel aromatu do ciast.

Przepisy na ciasta i desery z udziałem kruszonki

Po zapoznaniu się w najważniejszymi informacjami na temat przygotowania idealnej kruszonki możecie przystąpić do działania. Zanim jednak zaczniecie, koniecznie zajrzyjcie do przepisów naszych użytkowników.

 

1. Karpatka z kruszonką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Chałka z kruszonką

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Kruszonka z owocami

Fot. Konhambosna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Szarlotka z kruszonką

Fot. Baladynka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Śliwki pod kruszonką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


6. Borówkowe pod kruszonką

Fot. Kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


7. Jagodowe muffiny z kruszonką

Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Drożdżówka z serem i kruszonką

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.