Pyszny obiad i tylko pięć składników!

W kuchni często trzeba korzystać z kreatywności. Gdy w lodówce zostało mało produktów lub bliscy mają ochotę na konkretne smaki, poszukujemy prostych i sprawdzonych przepisów. Dzisiaj podpowiadamy w jaki sposób zrobić pyszny obiad, korzystając z zaledwie pięciu składników.

Pyszny obiad i tylko pięć składników!

Fot. 123RF/Picsel

Potrawy wciąż mogą być pełne smaku i aromatu, nawet jeśli do ich przygotowania wykorzystamy małą liczbę produktów. Nie jest prawdą, że w kuchni trzeba się mocno natrudzić, aby danie było pyszne. Są przecież te bardziej skomplikowane w przygotowaniu przysmaki, jak i te o mniejszym stopniu trudności. Przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie.

Reklama

Jak oszczędzać w kuchni?

Bardzo popularnym i korzystnym dla środowiska trendem jest „zero waste" lub „less waste". Opiera się on na niewyrzucaniu żadnych resztek lub mniejszym marnowaniu jedzenia. W myśl tej zasady, postaw wyłącznie na zakup kilku składników, które na pewno wykorzystasz, gotując pyszny obiad. Wówczas nie musisz się już martwić, że część produktów straci ważność i trzeba będzie je wyrzucić. Na takim planowaniu posiłków oszczędzisz czas i pieniądze, jednocześnie dbając o środowisko i ekologię.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Pomysł na szybki obiad lub obiadokolację

Gdy myślisz o głównym daniu dnia, pewnie wyobrażasz sobie sycący, aromatyczny posiłek, pełen wartościowych składników. Potrawa ma nie tylko cieszyć bliskich, ale przede wszystkim dostarczyć energii organizmowi. Choć trudno to sobie wyobrazić, to nawet jeśli twój obiad będzie złożony zaledwie z pięciu składników, wciąż może być zdrowy i pożywny. W artykule przedstawimy ci pięć przepisów na pyszne dania z makaronem, mięsem lub warzywami. Mamy nadzieję, że zainspirujemy cię do gotowania.

Szybki obiad z makaronu

Jeśli lubisz dania z makaronem, to dobrze trafiłeś. W roli głównej, podczas obiadu, pasta sprawdza się wręcz idealnie. Czy można jednak przygotować pożywną potrawę z makaronem i zaledwie czteroma dodatkowymi składnikami? Oczywiście, przekonaj się!


Makaron z tuńczykiem
Przygotowanie tego pysznego dania zajmie ci zaledwie 15 minut. Przepis jest bardzo prosty, a potrawa idealnie pasuje na lekki obiad lub obiadokolację dla dwóch, trzech osób.


Składniki:

  • 200-250 g makaronu świderki (eliche),
  • duża, biała cebula,
  • olej,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 3 duże łyżki śmietany 18%,
  • oraz szczypiorek (do dekoracji) i sól/pieprz do smaku.

 

Wykonanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na małej ilości oleju. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć tuńczyka (wraz z sosem z puszki). Wymieszaj i chwilę gotuj w ten sposób. Gdy tuńczyk będzie cieplejszy, dodaj śmietanę i zamieszaj (tak, aby wszystko się połączyło). Gotuj chwilę, aby ogrzać śmietanę. Ugotowany makaron odcedź i przełóż na talerz. Sos z tuńczykiem wylej na makaron. Posyp poszatkowanym szczypiorkiem (jeśli go nie masz, nic się nie stanie). Ewentualnie dopraw solą i pieprzem, według uznania. Smacznego!


Makaron cacio e pepe
Jeśli zależy ci na daniu, które ugotujesz z naprawdę małej ilości składników, to postaw na cacio e pepe. To słynny, włoski makaron - bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Podajemy przepis na 2 porcje.

 

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 100 g sera Pecorino Romano / Parmigiano Reggiano,
  • dużo pieprzu czarnego (najlepiej świeżo mielonego),
  • oliwa z oliwek.

 

Wykonanie:
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź (ale tak, by pozostał mokry) i przełóż do miski. Skrop oliwą, posyp dużą ilością pieprzu i startego sera. Całość delikatnie przemieszaj. To już wszystko!

Dania wegetariańskie  z pięciu składników

Dla wszystkich miłośników dań bezmięsnych przygotowaliśmy kilka prostych przepisów. Jarskie obiady również można skomponować z pięciu, głównych składników.


Naleśniki razowe z serem
Kto nie lubi pysznych i lekkich naleśników? W tym artykule proponujemy ci zdrowszą wersję, ponieważ przygotowaną z mąki razowej. Delektuj się prostym i pożywnym daniem.

 

Składniki:

  • ½ szklanki mąki razowej,
  • ½ szklanki mleka,
  • jajko,
  • ok. 125 g twarogu białego,
  • duża łyżeczka cukru wanilinowego,
  • (ewentualnie olej).

 

Wykonanie:
Na początku zajmij się przygotowaniem ciasta. Do miski wrzuć mąkę, mleko i jajko. Wymieszaj wszystko do powstania gładkiej mikstury. Smaż bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej (jeśli takiej nie masz, dodaj trochę oleju). Twaróg ugnieć widelcem do miękkości i połącz z cukrem wanilinowym. Napełnij nim usmażone naleśniki. Będą pyszne!

Zobacz przepis na pyszny koktajl, tylko z czterech składników:

Krem z brokułów

W ramach dań, które przygotujesz z zaledwie kilku składników, polecimy również wszelkie zupy o kremowej konsystencji. Są źródłem cennych mikroelementów i witamin. Często zastępują obiad, bo są tak sycące.

 

Składniki:

  • duży brokuł,
  • 1/3 kostki masła,
  • 90 g sera feta,
  • garść migdałów,
  • wywar warzywny (tyle, żeby przykrył brokuła).

 

Wykonanie:
Brokuł umyj i podziel na różyczki. Masło podgrzej w garnku. Brokuł wrzuć na rozgrzane masło i podsmaż, aż do momentu, gdy będzie miękki. Dolej bulion warzywny i gotuj całość przez około 20 minut (brokuł może wręcz zacząć się rozpadać). Po tym czasie pokrusz fetę i dorzuć do garnka. Zmiksuj wszystko blenderem. Uzyskany krem przelej do miski. Na patelni podpraż migdały i posyp nimi zupę.

Dania mięsne z pięciu składników

Dla mięsożerców również mamy dobrą wiadomość. Chociaż wydaje się, że dania mięsne są bardziej skomplikowane w przygotowaniu, to wcale nie muszą takie być. Już udowadniamy, jak szybko można ugotować obiad i dodatkowo oszczędzić, korzystając maksymalnie z pięciu składników!


Schab pieczony
Danie, które z powodzeniem będziesz mógł podzielić na dwa odrębne obiady. Tak przygotowany schab podasz raz z kaszą i buraczkami, a następnego dnia - zaserwujesz bliskim z ryżem i brzoskwiniami. Możesz go również wykorzystać jako wędlinę do kanapek. To sprawdzony przepis na bardzo uniwersalne danie, przekonaj się!

 

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 10 plasterków boczku wędzonego,
  • kilka sztuk suszonych pomidorów (wraz z olejem),
  • majeranek, sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek lub zielona cebulka.

 

Wykonanie:
Mięso umyj i oczyść. Gdy będzie już obrane z tłustych elementów, przetnij jak do rolady (na pół, czyli tak, aby powstał płaski prostokąt). Następnie z każdej strony obtocz majerankiem, solą i pieprzem. Schab odstaw na godzinę do lodówki, aby przeszedł smakiem przypraw. Po tym czasie ułóż na mięsie plastry boczku i suszone pomidory (pokrojone w słupki) oraz posyp szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Schab zwiń i zepnij wykałaczkami. Ułóż na blaszce do pieczenia oraz polej kilkoma łyżkami oleju spod pomidorów suszonych. Piecz w 180 stopniach, do miękkości (minimalnie przez godzinę).

 

Jak widzisz, nawet jeśli twoja lodówka nie jest wypełniona po brzegi jedzeniem, to naprawdę możesz stworzyć wiele aromatycznych dań. Często ich bazą są bowiem podstawowe produkty, które kupimy w każdym sklepie lub które po prostu zostały nam z poprzedniego dnia. Gotowanie nie musi być trudne. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy cię do wypróbowania naszych przepisów.


Więcej inspiracji na kilkuskładnikowe dania znajdziesz poniżej:

1. Makaron z cukinii w sosie jabłkowo-selerowym

Makaron z cukinii w sosie jabłkowo-selerowym

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pieczony dorsz

Pieczony dorsz

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Prosta zupa krem z brukselki

Zupa krem z brukselki

Fot. ErJot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Krem z kukurydzy

https://static.smaker.pl/photos/f/8/b/f8bd551ef0d720643174c658c8391745_358117_54cbdaceeb399_wm.jpg

Fot. Anna-martyka-3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kaszotto z pieczarkami

Kaszotto z pieczarkami

Fot. Anetas197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pogoda Interia to najlepsza prognoza pogody, która ma wszystko w jednej, fajnej apce! Wypróbuj teraz naszą nową aplikację pogodową. Wejdź do Google Play »

Komentarze do artykułu (1)

kulinarnagosia 18 września
Nie marnowanie jedzenia wyniosłam z domu. Całe moje dzieciństwo i lata wczesnej młodości to życie w czasach... Czytaj całość »
Nie marnowanie jedzenia wyniosłam z domu. Całe moje dzieciństwo i lata wczesnej młodości to życie w czasach komuny. Oszczędzanie i wykorzystywanie resztek z domowej spiżarni było na porządku dziennym. Tą zasadą kieruję się do dziś :)