Przepisy z Bake Off Junior - Owieczki Julii

Jeśli organizujecie w najbliższym czasie przyjęcie dla dzieci, to koniecznie zaserwujcie im, tak przyozdobione babeczki.

Składniki:

1½ szklanki mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki
1 kostka masła
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
200 g czarnej masy cukrowej
50 g białej masy cukrowej
zielona masa plastyczna do ozdoby

Sposób przygotowania:

Mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon wymieszać w jednej misce. W drugiej utrzeć jajka z cukrem, dodać olej oraz starte marchewki. Składniki z obu mis wymieszać, przelać do foremek i piec 25 minut w temperaturze 180°C.

Masło i cukier puder utrzeć, dodać łyżkę mleka, wymieszać i schłodzić w lodówce.

Przestudzone babeczki ozdobić kremem. Z masy plastycznej zrobić dekoracje (głowę owcy) i przykleić na babeczkę.

Dekoracja:

Na talerz wyłożyć zieloną masę plastyczną, która będzie imitować trawę. Postawić na niej babeczki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 514

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0