Grill - temat specjalny

Porzeczki na 10 sposobów

Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą, a czerwone porzeczki są właśnie jednym z nich. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców.

Fot. 123RF/Picsel

Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu.

Naukowcom udało się potwierdzić przeczucia naszych przodków. Badania wskazują, iż porzeczki są wyjątkowo cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia organizm oraz stymuluje układ odpornościowy. W 100 g tych owoców znajdziemy aż 181 mg tej witaminy, co stanowi ponad 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Jest to aż czterokrotnie więcej niż w pomarańczach, a większe ilości tej witaminy zawierają w sobie jedynie owoce dzikiej róży. Czy można sobie wyobrazić lepszego sprzymierzeńca w walce z grypą i przeziębieniem?

Równie cenną jest witamina A, którą również znajdziemy w porzeczkach. Substancja ta w niezwykły sposób wspomaga wzrok oraz zapobiega jego chorobom. To właśnie dzięki niej możemy ustrzec się m.in. przed zaćmą lub kurzą ślepotą.

Na tym jednak nie kończą się zalety porzeczek. Są one również bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek oraz zapobiegają ich mutacjom. Szczególnie cenne wydają się być obecne w porzeczkach flawonoidy, które są uznawane przez naukowców za sprzymierzeńca w walce z nowotworami. Co więcej, przeciwutleniacze pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu możemy uchronić się przed miażdżycą, udarem, zawałem serca oraz innymi chorobami układu krwionośnego.Czarne porzeczki zawierają w sobie dużą ilość łatwo rozpuszczalnego błonnika. To właśnie on sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Co więcej, zapobiega on również nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz szybkiemu wchłanianiu przez nasz organizm tłuszczów.

Co można zrobić z czerwonych porzeczek?

Jak się okazuje, czerwone porzeczki są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Co ważne, mają również szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem wyczarujecie z nich pyszne koktajle, ciasta i desery. Możecie również wykorzystać je do zrobienia dżemów oraz sosó, które doskonale pasują do mięs. Jedyne ograniczenie stanowi wasza wyobraźnia.

Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów z czerwonymi porzeczkami w roli głównej, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Biszkoptowe muffinki z czerwoną porzeczką

Fot. Black_soul na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Orzeźwiający koktajl z czerwonej porzeczki

Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Dżem z czerwonej porzeczki

Fot. Rzelkazag na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Nalewka z czerwonej porzeczki

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Lody na jogurcie naturalnym

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Pobierz aplikację smaker ciasta i desery


6. Kapusta czerwona z porzeczkami

Fot. Erjot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Ciasto z agrestem i porzeczkami

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Sernik z czerwonymi porzeczkami

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Ciasto z porzeczką

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 239

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 59

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2