Grill - temat specjalny

Na surowo Rafała

Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną.

Ciasto surowe
2 szklanki mąki (ok. 250 g)
1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)
225 g lekko rozpuszczonego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli

Różowe monoporcje
45 g białej czekolady
45 g suszonej żurawiny

Różowa polewa lustrzana
10 g żelatyny w proszku
woda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)
150 g malin
75 ml wody
100 g cukru
100 g słodzonego skondensowanego mleka
100 g białej czekolady
opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy

Orzechowe monoporcje i batony
70 g masła orzechowego
garść soli gruboziarnistej

Brązowa polewa lustrzana
2 łyżeczki żelatyny (ok. 10 g)
50 ml wody
150 g cukru
50 g kakao
100 ml śmietany 30%

Do dekoracji
pokruszona biała czekolada
płatki migdałowe
migdały

Ciasto surowe
Mąkę wysypać na blachę i piec w temperaturze 175°C przez 5 minut. Połączyć z cukrem, masłem, mlekiem, wanilią oraz solą. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu masę podzielić na dwie części.

Różowe monoporcje
Do masy dodać rozdrobnioną białą czekoladę oraz suszoną żurawinę. Wymieszać, a następnie przełożyć do półkolistych foremek. Odstawić do zamrażarki.

Różowa polewa lustrzana
Żelatynę zalać wodą. Maliny ugotować i przetrzeć przez sitko. W rondelku umieścić wodę z cukrem i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Wlać skondensowane mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z palnika i dodać czekoladę oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i przelać przez drobne sitko. Ochłodzić do 30°C i polać uformowaną masę.

Orzechowe monoporcje i batony
Do ciasta dodać masło orzechowe oraz sól gruboziarnistą. Wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do półkolistych i prostokątnych foremek. Odstawić do zamrażarki.

Brązowa polewa lustrzana
Żelatynę zalać wodą. W rondelku umieścić wodę z cukrem i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Dodać kakao i śmietankę. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać i przelać przez drobne sitko. Ochłodzić do 30°C i polać uformowaną masę.

Udekorować według uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 221

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 56

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2