Dziewięć pomysłów na przetwory z grzybów

Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu".

Współcześni miłośnicy zbierania grzybów przejęli tę pasję od swoich ojców i dziadków. Grzybobranie to sztuka szukania, ale także współzawodnictwo. To przyjemność zarezerwowana tylko dla zdeterminowanych. Jeżeli idziemy na grzyby po raz pierwszy, należy skorzystać z pomocy kogoś, kto ma już doświadczenie. Na grzybobranie warto wybrać się po deszczowej nocy, z samego rana - mamy wtedy dużą szansę, że z lasu wrócimy z pełnym koszykiem. Z naszych obserwacji wynika, iż wśród użytkowników Smakera znajduje się wielu zapalonych grzybiarzy, którzy znają mnóstwo sprawdzonych przepisów na wykorzystanie darów lasu. Dzisiaj prezentujemy wam ich najciekawsze przepisy na grzybowe przetwory.

1. Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Grzyby w pomidorach

Grzyby w pomidorach

Fot. Orzechowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Grzyby do słoików na zimę w przecierze pomidorowym

Grzyby do słoików na zimę w przecierze pomidorowym

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Grzyby solone

Grzyby solone

Fot. Hajduczek-Naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Przepis na marynowane grzyby na INTERIA.TV.

5. Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Bulion grzybowy

Bulion grzybowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Kanie panierowane w zalewie octowej

Kanie panierowane w zalewie octowej

Fot. Izebella22 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Kurki w winnej marynacie na zimę

Kurki w winnej marynacie na zimę

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Kurki z papryką na zimę

Kurki z papryką na zimę

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 180

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 431

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0