Co warto zjeść w Hiszpanii?

Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie.

Co warto zjeść w Hiszpanii?

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku Hiszpanię odwiedzają tysiące Polaków, spragnionych słońca i smakowitych potraw.

Jak jedzą Hiszpanie?

W Hiszpanii liczy się nie tylko sam fakt spożywania posiłku. Równie istotna jest atmosfera, która panuje przy stole. Hiszpanie rzadko jadają śniadania w domu, popularnym zwyczajem jest wychodzenie do pobliskich barów, by wypić kawę i zjeść lekki posiłek. Po kilku godzinach od śniadania zwykle spożywa się lunch, a dopiero późnym wieczorem, ze względu na upał, kolację w rodzinnym gronie.

Czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska?

Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, a to, co znajdziemy na talerzu, zależy od tego, do którego regionu się wybieramy. W północnej Hiszpanii dominują ryby i owoce morza łowione w Atlantyku. Tamtejsze gospodarstwa słyną z produkcji mleka oraz wybornych serów, które warto przywieźć ze sobą do Polski.

Na wschodzie i południu kraju bez trudu zauważymy wpływy innych kultur. Kuchnię tego regionu przez wieki kształtowali Arabowie, dlatego w serwowanych tutaj potrawach znajdziemy dużo orientalnych akcentów, takich jak oliwki, cytryny, migdały lub szafran. Stąd też w kuchni hiszpańskiej znajdziemy sporo potraw z ryżu, który rzadko pojawiał się na innych, europejskich stołach.

W sercu Hiszpanii najchętniej jada się mięso, głównie dziczyznę. Tam także powstają wyjątkowe wędliny dojrzewające, będące chlubą lokalnej kuchni.

Co warto zjeść w Hiszpanii?

Hiszpańska kuchnia jest kolorowa, aromatyczna i bazuje na świeżych, naturalnych składnikach. Swój niepowtarzalny smak dania uzyskują dzięki dużej ilości ziół oraz oliwy z oliwek. Każdy, kto choć raz spróbował tamtejszych potraw, z pewnością będzie chciał odtworzyć je w domu. Jak się okazuje, nasi użytkownicy także kochają kuchnię hiszpańską i bardzo często dzielą się z nami przepisami pochodzącymi z tamtego zakątka świata. Oto kilka potraw, których powinniście spróbować, odwiedzając Hiszpanię.

Paella

Fot. Julka19 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Głównymi składnikami paelli są ryż oraz szafran. Ten ostatni nadaje potrawie charakterystyczny, złoty kolor. W zależności od regionu, jest ona przygotowywana z dodatkiem owoców morza, mięsa królika, drobiu lub warzyw. Całość podsmaża się na dużej, metalowej patelni.

Gazpacho

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto hiszpańska odpowiedź na nasz swojski chłodnik. Gazpacho przyrządza się głównie z pomidorów i papryki z dodatkiem octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Zupa ta może być przygotowana na rozmaite sposoby, jednak najbardziej popularna jest odmiana andaluzyjska.

Tortilla de patatas

Fot. Atka24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czyli pulchny omlet, przygotowywany z ziemniaków i jaj, smażony na oleju z dodatkiem cebuli. Potrawę wyróżnia chrupiąca, złocista skorupka i miękkie, puszyste wnętrze.

Sangria

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjny napój alkoholowy. Jest mieszanką wina i owoców z dodatkiem lodu. Stanowi idealne orzeźwienie w upalne dni.

Sos alioli

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jest gęstym sosem, którego głównymi składnikami są czosnek oraz olej, zmiksowane wraz z jajkami i sokiem z cytryny na gładką masę. To bardzo popularny dodatek do wielu dań. Szczególnie dobrze komponuje się z surowymi warzywami oraz chlebem.

Flan

Fot. Gotujzw na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Flan jest jednym z najpopularniejszych, hiszpańskich deserów. Przypomina nieco pudding lub włoską pana cottę. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników słodkości.

Churros

Fot. Nessie_s na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czyli słodkie pałeczki z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Churros tradycyjnie podaje się z sosem czekoladowym lub karmelowym. Dawniej serwowano je wyłącznie w okresie karnawału, jednak obecnie kupimy je przez cały rok niemal w każdym zakątku Hiszpanii.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Anna Suchecka